15. joulukuuta 2011

Jouluinen glögijuustokakku

Niityillä lunta, hiljaiset kadut,
taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virta, lapsuuden sadut,
sanoma joulun on uusi mahdollisuus.. 

Joulu on taas, riemuitkaa nyt!

Se on taas aika vuodesta, kun saa syödä huoletta! Perinteisiä pipareita ja glögejä tulee joka tuutista. Mitä jos yhdistäisi nämä kaksi herkkua ja leipoisi niistä kakun. No, näin se syntyi aivan kokeilujen kautta (pohjana toimi kuitenkin jo aiemmin kirjoittamani marjaisen juustokakun resepti).

Pohja:
n. 20-30 (koosta riippuen) piparkakkua
100g leivontamargariiniä

Murskaa piparit hienoksi jauheeksi esim. lasin tai tehosekoittimen avulla. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja tee seos. Painele seos huolellisesti irtopohjavuokan pohjalle. Nosta jääkaappiin hyytymään. Tee sillä aikaa täyte.

Täyte:
8 liivatelehteä
n. 2 dl puolukoita
2 dl glögitiivistettä
2,5 dl flora-vanillaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 tl piparkakkumaustetta
2 tl jauhettua neilikkaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa sillä aikaa flora-vanilla ja kerma sekaisin. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja puolukat. Lisää joukkoon myös mausteet. Ota glögitiivisteestä n. 4-5 rkl kattilaan ja laita lämpenemään. Tällä aikaa kaada loput tiivisteestä täyteen joukkoon.

Lisää lämpimään glögiin liottamasi liivatelehdet, ensin puristaen niistä ylimääräisen veden pois. Älä anna glögin kuumeta liikaa, vain sen verran, että liivatteet sulavat joukkoon. Sekoita huolellisesti ja kaada liivateglögiseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, koko ajan täytettä sekoittaen. Sekoita vielä hetki ja kaada varovasti seos jääkaapissa olleen pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia ennen päällisen tekoa.

Päällinen:
2 dl glögitiivistettä
0,5 dl vettä
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna jälleen tilkka (n. 1-2 rkl) glögiä ja sekoita liivatteet. Kaada liivateglögiseos lusikan kautta täytteen päälle, jottei se joudu täytteen sisään. Anna hyytyä vielä pari tuntia ja tarjoile!

Ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!

Ei kommentteja: